RECEPTY NA PŘÍRODNÍ MEDICÍNU – jitrocelový a bezinkový sirup

Krásnou neděli Vám přeji. 🙂

Doufám, že jste si víkend řádně užili a načerpali dostatek energie pro nadcházející týden. 🙂 Jak zbytečně neztrácet energii tím, čemu dovolíme vstoupit do našeho těla, jsme si pověděli v minulém článku (ZDE). Dnes se s Vámi chci podělit o další způsoby, kterými si v podstatě taky „dobijete baterky“. 🙂 Představím Vám recepty na domácí bezinkový a jitrocelový sirup, plus se Vám tak trochu svěřím (když už se jedná o osobní blog 🙂 ), jak já to s těmito přírodními „preparáty“ vlastně mám. 🙂 Pojďme rovnou na to!

P5310008_postcard

JÁ A DARY PŘÍRODY

Nevím, jak přesně svou situaci popsat… ale jsem přesvědčena, že nejsem sama, kdo si tímto prochází a zažívá to podobné, ne-li samé, co já – možná se v mém popisu taky najdete. 🙂

Čím dál tím více si uvědomuji, nakolik je důležité se opravdu vrátit zpátky k přírodě. Schválně, kolikrát jste už tohle slyšeli? 🙂 Ale je to tak. Když jsem se v důsledku častých zdravotních problémů začala zajímat o to, co tělu prospívá a co mu naopak škodí, nešlo se vyhnout informacím, obeznamujícími s velmi negativními účinky průmyslově zpracovaných potravin s chemickými, životu nebezpečnými, přísadami. Více se k tomu vypisovat nebudu, myslím, že jsme si toho vědomi všichni. 🙁

Spolu s těmito informacemi a různými uvědoměními s tím spojenými jsem začala pomaličku zavádět nové zdravější stravovací návyky, o kterých jste si mohli přečíst v minulém článku ZDE.

Nemyslete si, pořád to pro mě není jednoduché. Stále několikrát do týdne, někdy i dne ujedu a vrátím se ke starým nezdravým stravovacím návykům. A možná to je největší přínos a zkouška. Na chvíli se vrátit do toho, co mi nikdy nesloužilo, abych už skutečně pochopila, že tudy cesta nevede. 🙂 Znáte to? Vybavíte si situace, které se Vám dějí neustále dokola, dokud se z nich opravdu nepoučíte? Tak to je přesně ono! 🙂

S tím vším pochopitelně souvisí můj zájem o dary přírody. 🙂 Nejen, co se stravování týče, ale především jsem změnila i svůj přístup užívání kosmetických přípravků – již používám jen přírodní produkty. A jsem přesvědčena, že až budu mít vlastní domácnost, nebudou mít u mě místo ani chemické čisticí prostředky apod. Ale to je zase na jiný článek. 🙂

Proto dnešní článek související s tématem měsíce června, které zní ZDRAVÍ, je opět zaměřen na úžasné účinky přírodních látek. I k nemocem dnes již přistupuji úplně jinak než kdy dřív. (Pokud Vás zajímají i ostatní témata pro dané měsíce, jejich přehledný seznam najdete ZDE).

Toť můj pomalý, ale jistý návrat k darům přírody a teď už k samotným receptům. Jsou velmi jednoduché a zvládne je opravdu každý! 🙂

P6050015_postcard

JITROCELOVÝ SIRUP

Jedním z využití rostliny zvané jitrocel je právě sirup. Kromě samotného receptu bych Vás ráda seznámila i s tím, k čemu všemu je tato rostlinka prospěšná. 🙂

Jitrocel – bylinka, která pomáhá při nachlazení, odkašlávání, čištění plic, krve i ledvin 🙂

Účinky jitrocelového sirupu – výborný na kašel, nachlazení, posilují horní cesty dýchací, rozpouští a uvolňuje hleny, usnadňuje odkašlávání, přináší úlevu při zánětech průdušek a mandlí, při katarech (zánět sliznic) a astmatu.

Užívání jitrocelového sirupu – užívá se po lžičkách, při nemoci 3x denně jedna lžička nebo se přidává do čaje.

 

Recept na jitrocelový sirup:

Způsobů, jak si připravit jitrocelový sirup je hned několik. Představím Vám ten svůj. Když jsem se v 8 hodin večer vracela před týdnem z procházky, napadlo mě, udělat si jitrocelový sirup, protože jsem právě procházela kolem „louky“ plné jitrocele. Doma jsem však měla pouze cukr krupice, což není nejzdravější varianta. A tak budu určitě připravovat ještě další sirupy s jinou volbou cukru. Proto se v této položce neshoduje fotografie s receptem. Jen pro objasnění. 🙂

Budeme potřebovat:

  • listy jitrocele kopinatého
  • třtinový cukr (nejlépe v bio kvalitě)
  • čistou sklenici
  • celofán

Postup přípravy:

  • listy jitrocele řádně omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je uschnout
  • suché listy jitrocele nakrájíme na drobné kousky
  • do čisté sklenice vkládáme postupně cca 1 cm třtinového cukru, na to cca 1 cm listů jitrocele, utlačíme a takto pokračujeme až do vrcholu sklenice. Poslední vrstvu tvoří třtinový cukr!
  • takto naplněnou sklenici uzavřeme celofánem
  • skladujeme v teplu a temnu (na přímém slunci by listy mohly zhořknout) po dobu 3-4 týdnů
  • hustý sirup pak přecedíme do čisté sklenice, kterou zavřeme a skladujeme v lednici

Poznámka:

  • Co se množství týče, tak například, kdybyste měli 5 l sklenici, zbude vám zhruba 2 l sirupu.

11357041_807054902747234_8718571322717778461_o

BEZINKOVÝ SIRUP

Z bezu se dá připravit také kde co, ale já si zkrátka prozatím nějak libuji jen v těch sirupech 😀 Opět si povíme nejen samotný recept, ale k čemu jej vlastně můžete použít. 🙂

Bez černý – keř, z něhož se pro léčebné účinky využívá jeho kořen, listy, květy i plody.

Účinky bezinkového sirupu – vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky (v teplé formě jako čaj), má močopudné účinky, uvolňuje zácpu, používá se při nemocech ledvin, cévních onemocněních a podpoře kojení (ve vlažné formě, např: jako limonáda). Na kašel i rýmu.

Užívání bezinkového sirupu – výborný jako limonáda (přiměřené dávkování), a nebo do čaje

 

Recept na 2,5 l bezinkového sirupu:

Tipů na přípravu bezinkového sirupu je také více. Uvádím ten, který jsem použila já. 🙂 Fotografie je z minulého roku, letos se na přípravu sirupu teprve chystám a zřejmě přidám více citrónů a vynechám kyselinu citrónovou. 🙂 (Jojo, člověk se vyvíjí a jeho recepty spolu s ním 😀 )

Budeme potřebovat:

  • 30 velkých květenství
  • hrnec se 2 l vody
  • sítko s plátýnkem (či gázou)
  • 2 kg třtinového cukru v bio kvalitě
  • 5 citrónů (pokud možno bez chemicky ošetřené kúry)
  • 2 lžíce kyseliny citrónové (není nutná, pokud přidáte více citrónové šťávy)
  • čisté uzavíratelné sklenice

Postup přípravy:

  • květenství opereme pod tekoucí vodou (zbavíme se tak drobných broučků a přebytečného pylu – poznámka pro alergiky 🙂 )
  • 2 l vody přivedeme k varu, necháme chvíli bublat a pak vychladit
  • oprané květenství ponoříme do vychlazené vody, přidáme na kolečka nakrájený 1 citrón a necháme takto louhovat v lednici po dobu 24 hodin
  • pak vodu slijeme do jiného hrnce přes sítko vyložené plátýnkem (či gázou)
  • do sceděné vody přidáme 2 kg třtinového cukru, šťávu ze 4 citrónů (nebo více, pokud nepoužijete kyselinu citrónovou). Kdo chce, může přidat 2 lžíce kyseliny citrónové (aby sirup déle vydržel)
  • hrnec s výše uvedenými ingrediencemi lehce přihřejeme na sporáku (max na 30 stupňů Celsia) a mícháme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí
  • hotový sirup nalijeme do připravených čistých sklenic, zavíčkujeme a skladujeme v lednici či sklepě

Poznámka:

  • vyhněte se sběru květů po dešti, raději volte slunečné dny. Černý bez kvete zhruba od konce května do poloviny až konce června, takže to ještě stihnete/me 🙂

 

To byly mé recepty na sirupy. Jednoduché, viďte? 🙂 Pokud taky rádi děláte různé přírodní recepty, nejen na sirupy, klidně se o ně podělte dolů v komentářích, ráda je vyzkouším. 🙂

A zase za týden napisanou

xx Petra

Uložit

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *