♥ PRO DOMOV ♥,  VIDEA,  Zero Waste

ZERO WASTE | #6 Udržitelněji v kuchyni? Jde to!

Když jsem zveřejnila video o tom, jak organizuji a skladuji vše v naší kuchyni, zmínila jsem pár vychytávek, přispívajících k větší udržitelnosti ve fungování domácnosti. V dnešním videu a článku jsem se s vámi rozhodla sdílet, jak daleko jsme na naší cestě k udržitelnějšímu životnímu stylu my v naší domácnosti – nyní konkrétně tedy v kuchyni. 🙂 Rozhodně ještě máme na čem zapracovat! Ale míříme-li k vysokému cíli, je třeba si ho rozdělit na menší části a postupnými kroky se den co den přibližovat blíž k našemu cíli. Ne nadarmo se říká, že cesta je cíl. A já osobně si ji fakt užívám. 🙂 Udržitelněji v kuchyni? Jde to!

 

1. NÁKUP

Udržitelnost (mimo jiné) začíná i tím, co do domu přichází – respektive, co si tam nosíme. Množství odpadu lze velmi eliminovat právě přemýšlením nad svými nákupy a zvažování možností, které se nám při nakupování nabízí. Ať už v obchodech bez obalu, supermarketu nebo nákupům online (viz. video).

 

Naše představa:

V tuto chvíli je pro nás ideální stav v kuchyni následující:

– žádný jednorázový plast (mikrotenové sáčky z obchodů či kupované svačinové, obaly z jídel s sebou, apod.)

– žádné zbytečné obaly (př: salátová okurka v plastovém obalu)

vědomá volba: místo výrobku v plastu zvolit tentýž, ale balený ve skle; místo výrobku v plastu zvolit tentýž, ale balený v papíře

 

Realita:

Občas se ale stane, že nám návštěva něco v sáčku přinese (je třeba i opětovně upozornit, proč toto u nás nechceme) nebo kupujeme něco, co se jinak než v obale sehnat třeba zrovna nedá. A tak:

– co lze, využíváme vícekrát (př: plastové pudlo od špenátu, rukoly, aj. využívám jako organizéry v kuchyni nebo mísu na skořápky od vajec, ve které vracíme skořápky tam, odkud k nám putovaly spolu s obalem na vajíčka – který není recyklovatelný, ale takto se neustále využívá)

– upotřebení k bezobalovému nákupu (př: různé plastové i skleněné nádoby)

 

Co nám pomáhá k nákupu:

– nákup v bezobalovém obchodě do vlastních nádob, tašek a pytlíků

– nákupy jinde (supermarket, farmářské trhy, apod.) opět do vlastních pytlíků a tašek

– při nákupu přes internet prosba do poznámky o udržitelnější zabalení pomocí již použitých obalů, papírů, aj.

 

2. USKLADNĚNÍ POTRAVIN

Aby nám potraviny vydržely co nejdéle, učím se, jak je vhodně skladovat (př: rajčata nepatří do lednice). Zároveň jsem letos i pěstovala bylinky, a tak už vím, že není vhodné je vystavovat slunci nebo nechat viset v kuchyni, ale že potřebují při sušení tmavší prostředí a hlavně cirkulaci vzduchu. 🙂

Mezi nejčastější způsoby, jak uskladňujeme potraviny patří:

  • skleněné nádoby
  • plastové nádoby
  • obaly od potravin (př: krabice od špenátu na skořápky od vajec apod.)
  • chlebník (a v něm případné pečivo v látkovém pytlíku)

 

3. BĚŽNÝ PROVOZ V KUCHYNI + ÚKLID

V naší kuchyni je jen tolik věcí, kolik skutečně upotřebíme – viz. video. Zároveň jsme nahradili:

  • kuchyňské utěrky utěrkou z mikrovlákna (pratelná, používání dlouhodobé)
  • běžné houbičky na nádobí lufou, která supluje i drátěnku (ale existují i houbičky recyklované – komu by lufa nevyhovovala; více k lufě ve videu níže)
  • běžné pytle na odpad kompostovatelnými pytli – není to ideální stav (mohli bychom být bez pytlů úplně), ale už šetříme na vermikompostér
  • do hůře přístupných míst eko kartáč (používáme především na lahve)
  • běžný prostředek na nádobí eko prostředkem na nádobí od Tierra Verde, který chodíme doplňovat do obchůdku Potraviny bez obalu 🙂
  • pro úklid povrchů v kuchyni (linky, dřezu, odpady, apod.) využíváme teplé vody, octu, esenciálních olejů, případně jedné sody

Na udržitelnost myslíme i při umývání nádobí a vodu máme puštěnou jen ve dvou případech – když nádobí potřebujeme před umytím navlhčit (případně nechat odmočit) a pak když z nádobí umýváme čisticí prostředek. Rozhodně neumýváme nádobí pod (nonstop) tekoucí vodou. Taky to pak jde na zúčtování znát a my se už jen radujeme a plácáme se po zádech, jací jsme šikulové. 😀 🙂

Šetření energií uplatňujeme i při vaření/pečení:

  • používáme pokličky
  • vypínáme plotnu dříve a jídlo doděláváme na ještě rozehřáté pánvi
  • pečeme více ingrediencí najednou (př: chceme-li brambory jako přílohu, neděláme je zvlášť v hrnci, ale přidáme do trouby do pekáče, apod.)
  • když už vaříme/pečeme, děláme velké porce, které nám vydrží na více dní
  • apod.

4. KONEČNÝ ODPAD

  • bioodpad bohužel, zatím, “třídíme” do směsného odpadu; nejhorší možná varianta, uvědomujeme si to, proto to šetření na VERMIKOMPOSTÉR. Ve městě nemáme žádné hnědé popelnice ani kompost, kde bychom bioodpad mohli odvážet.
  • co jde, to třídíme: plast, papír a sklo je ten nejmenší základ, který se pro nás stal samozřejmostí

 

Více podrobností ve videu níže 🙂

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: